Momento z uspešno turnejo po tujini!

Momento so konec aprila svoj oktobrski album “Karma Reset” popeljali tudi na popotovanje preko meja Slovenije, natančneje v madžarsko Budimpešto, poljska Poznan in Bielsko-Bialo in češko Brno. Fantje so po povratku takole povzeli nepozabno izkušnjo, bolj obširno galerijo s turneje pa lahko najdete na tej povezavi...

 

Mare (1. prigoda):
2. dan smo imeli prosto, zato smo se zapeljali do Brna (na Češkem), kjer naj bi prespali in se igrali turiste. Zanimiva prigoda je bilo iskanje veganske restavracije v Brnu. S kitaristom Miho (Koretičem) sva namreč prehodila dobršen del centra Brna za zasluženo večerjo. Končno prideva do table za restavracijo, vstopiva in hodnik naju vodi v "underground" iz katerega se sliši kruljenje in hrup, kot da bi na plano iz pekla prehajale vse zle sile. Vseeno nadaljujeva in prideva do precej močne in velike postave, ki naju prijazno pobara, da v restavraciji poteka black metal koncert in ali želiva vstopiti. Ker sva bila preveč lačna, sva povabilo odklonila in se odpravila na novo romanje do druge restavracije. Nisem vedel, da imajo vegani takšne hude žure. Vsem priporočam, da se vsaj enkrat udeležijo takega Vegan festa ;)
 
 
 
Mare (2. prigoda):

Po uspešnem in super odigranem nastopu v Poznanu (na Poljskem) smo se z ekipo odpravili na ogled mesta v poznih večernih urah. Ko smo šli mimo lokala "Temptation", so do nas pristopile promotorke lokala in nas seveda vabile, da vstopimo. Med pregovarjanjem, je do nas pristopill drobcen in suhljat moški, ki ni znal besedice angleško. Začeli smo se sporazumevati s pantomimo in mahanjem po zraku. Izkoristili smo še promotorke, da so nam prevajale. Ugotovili smo, da mu je ime Maciej (oz. poljska verzija Mateja). Promotorke so nam povedale, da je brezdomec, čeprav ni ravno izgledal tako. Izgledal je samo malo "pod vplivom". Nekako nam je nakazal, da je lačen - in smo šli na fast food. Tam je na meniju pokazal na hot dog. Naročili smo hrano za vse in se usedli za mizo. Maciej se je usedel z nami, bil ves čas tiho in pridno čakal na svoj hot dog. Ko ga je dobil, so se mu zasvetile oči. Planil je nadenj in pojedel...samo zelje. Nato je vstal, se sprehodil do koša za smeti in vse ostalo zabrisal v koš. Še pomahal je v slovo in izginil v noč. Lepa reč, tudi "brezdomci" so postali izbirčni :P

 

Mare (3. prigoda):
Po nastopu v Rudeboyu v kraju Bielsko-Biala (Poljska) nas je želel šef lokala pogostiti z njihovo famozno slivovko. Obljubil je, da kaj takega še nismo pili. Da ne bi sprožili mednarodnega incidenta, smo privolili v degustacijo. Šef se je nekaj po poljsko pomenkoval z gospodično, ki je stregla za šankom. Ta mu je prikimala, pobrskala pod šankom in na plano potegnila steklenico s prozorno tekočino. Pripravila je 5 šilc tega "finega" zvarka. Šef nas opozori, da se moramo po izpitju smejati - "After you drink it, you have to smile!". Najprej nazdravimo in spijemo na dušek - mati moja! Najprej vse zapeče - od ust, preko grla, vse do želodca. Nasmehi so bili seveda bolj kisli. Ko šef to opazi, pogleda steklenico in se začne na ves glas krohotat. Dala nam je namreč piti 95% špirit za čiščenje (glej fotko "špirit.jpg"). Groza! Je imel prav, da kaj takega pa res še nismo pili. Na koncu se nam je oddolžil z obljubljeno slivovko, ki je bila res izvrstna. Če ne bi prej požrli celega čistilnega seta, bi bila najbrž še boljša.
 
 

Robi:
Marsikaj ti ostane v spominu ob takšnem potepanju od kluba do kluba. Je pa zame bilo eno večjih doživetij spanje v ogromnem klubu R33 v Budimpešti. Dobesedno v klubu. Tam imajo okoli odra in »plesišča« razporejene stare kavče in teh je bilo kar precej. Tako smo se zvečer, ko se je dogajanje zaključilo, in je tudi zmanjkalo piva in viskija, spravili spat. Vsak si je lepo izbral svoj kavč v lastnem kotu dvorane, vzel spalko in zaspal…in še vsi smo se prav dobro naspali.

 

Boštjan:
Za Momento je bila to prva prava koncertna turneja. Vsaj v tistem dobesednem pomenu besede. Ko se dneve in noči z istimi ljudmi v istem kombiju potikaš po različnih krajih in državah s samo enim glavnim ciljem: na najboljši možen način predstaviti svojo glasbo čimveč poslušalcem, ob tem pa maksimalno uživati. Mislim, da nam je za prvi takšen podvig to dodobra uspelo, ob tem pa smo res uživali, tako na odru kot tudi pri vseh ostalih aktivnostih, ki definitivno sodijo k takšnemu načinu življenja. Zanimivo bi bilo turnejo doživeti še v malce daljšem časovnem obdobju, ampak se bomo tega bolj izkušeni lotili naslednjič. Spoznali smo ogromno novih ljudi, svojo glasbo ponudili novim poslušalcem, delovali kot prava uigrana ekipa, hkrati pa tudi videli kako rock&roll funkcionira v ostalih evropskih državah. Potovali smo namreč kar čez 6 držav in v slabem tednu naredili malo manj kot 3000 kilometrov. Lepa statistika, ki jo bomo ob ugotovitvi, da rock&rollu dobro kaže, morda že prihodnje leto "izboljšali" :)
 
 
© 2018 Momento. Stran by D Design
Gor